dissabte, 20 de novembre del 2010

Fira de l'oli de Reus

Ahir i avui a Reus s'està celebrant la  Fira de l'oli amb denominació d'origen Ciurana.


 La Coopeativa de La Bisbal també hi té un espai on deixar tastar i vendre el seu oli.


 Aquest any han estrenat un cartell amb fotos gegant per posar darrere de la parada.


El mes que ve han d'anar a Tarragona a un altra fira.


Per la nostra part el proper diumenge dia 5 de desembre a partir de les 10 del matí, la Cooperativa convida a tothom a tastar l'oli nou. 


 Per això ha organitzat una sardinada en col.laboració amb la denominació Peix Blau de Tarragona.

 Enguany ja serà el novè que es fa la festa.

Aquest és el cartell del primer any. Es feia a mitges amb altres cooperatives. Era l'any 2002.



 

I aquest és el tríptic de propaganda del nostre oli,


De com es l'orografia i el clima del poble i el resultat de tot això en l'oli que es produeix,



I els envasos en que es pot trobar.
 




1 comentari:

  1. L'OLI D'LIVA, UNA JOIA FETA D'OR LÍQUID
    Des de fa milers d'anys, les oliveres formen part del paisatge del nostre poble i el seu fruit -les olives, i sobretot, l'oli d'oliva-és un dels ingredients principals de la cuina catalana. L'oli, juntament amb el pa i el vi, forma part del que s'ha anomenat "la trilogia mediterrània", perquè són els productes clàssics de l'agricultura dels païssos que tenen aquest clima.
    L'oli, o "l'or líquid", com l'han anomenat en algunes cultures, és la base de l'alimentació mediterrània. De mitjana, cada català consumeix 9,4 litres d'oli d'oliva cada any. Una de les seves virtuts és que es pot prendre cru, per exemple en amanides, amb pa amb tomàquet, pa torrat, verdues i llegums. A l'hora de cuinar és ideal per fregir, ja que resisteix molt bé les temperatures altes.
    Les seves propietats culinàries són tan destacables com beneficioses per a la salut. Tot i que ara sembla inqüestionable el seu valor en aquest camp, no sempre ha estat així. Fins als anys seixanta, l'oli d'oliva tenia mala fama. Es considerava que tenia massa greix i que era dificil de digerir. Els estudis, però, han demostrat que el greix de l'oli no només pot ser saludable, sinó que, a mes, prendre oli d'oliva ajuda a prevenir algunes malalties.
    Com que és una espècie autòctona, l'olivera s'adapta perfectament al clima mediterrani, ja que resisteix força bé els estius secs i suporta les gelades hivernals moderades.
    Això fa que la producció sigui molt variable, perquè depèn de la meteorologia. Una pedregada o una glaçada forta, poden espatllar la collita sencera d'un any. Un cop l'oliva és prou madura, es cull al final de la tardor i principis de l'hivern, en funció de la varietat i de la zona. Entre la collita i la mòlta es recomana que no passin més de tres dies, per garantir-ne la qualitat i evitar-ne el deteriorament. Un cop s'han collit les olives es porten al trull, que és el molí de l'oli. És precisament en aquest camp on hi ha hagut més avenços, sobretot en el darrers 30 anys.

    ResponElimina