divendres, 27 d’abril del 2012

Comenius

El Projecte Comenius finançat per la Unió Europea que van iniciar les mestres de la nostra escola uns tres anys enrere ja s'ha acabat.
El millor de tot és que ha acabat molt bé.
L'últim país que els va acollir va estar Polònia. Concretament una escola de la ciutat de Czestochowa.


Les escoles que hi van anar eren la de La Bisbal, una de Bulgària i una de Turquia que en el seu moment també van ser amfitrions dels altres grups.


Primer de tot vull dir que tot el grup que ens vam desplaçar cap allà vam estar rebuts amb els braços oberts per part dels pares i mestres polonesos. Ens van omplir d'atencions i obsequis.
 Els nens que van tenir la sort de conviure a les seves cases van ser tractats com un fill més, tot i l'enrenou que els comportava perquè vull remarcar que aquestes famílies d'acollida viuen en pisos d'uns cinquanta metres quadrats amb un sol dormitori. Però això no va impedir que els nostres fills veiessin que amb menys també es pot viure i ser feliç.
Ara unes imatges de resum dels set dies al seu país.

Marxem de La Bisbal.

 

 Aribem a l'aeroport de Katowice, a una hora d'autocar de la nostra destinació a Czestochowa. Fa una tarda fresca amb el cel gris.A les set del vespre ja era de nit.


Allà a les sis de la tarda tanca tot i a les set ja sopen. Només arribar ja ens esperava un sopar a l'escola. Era a base d'amanides molt variades amb molt pebrot i cogombre, salsitxes i embotits fumats. Tot molt bo. Per a veure te o barreja de sucs molt dolços per al nostre gust. D'aigua sola no en veuen, de postres tampoc en treuen al final dels àpats i de fruita si en mengen ho fan entre hores.


Aquest era l'hotel on ens vam allotjar els pares i els mestres. Estava a un quart d'hora de camí de l'escola. La gent anava molt en bicicleta perquè es pla com la mà.


A les cinc del matí ja s'hi veia i els primers dies feia una bona fresca. Després va entrar l'anticicló de Turquia i va fer un temps sec amb bones temperatures.
Darrere del nostre hotel hi havia el barri on vivien els nostres fills. Era d'on venien els alumnes de l'escola que feia l'acollida. Les façanes eren grises i poc cuidades però a l'nterior hi havia uns pisos molt acollidors.


Aquesta es l'escola on estudien els nens que van venir l'any passat a La Bisbal. El pati era obert i no l'utilitzen massa. La gent del carrer el feia servir per passar. Els alumnes les estones entre classe i classe les passen al passadís.


Interior d'una classe. Els nens quan arriben deixen les jaquetes en una habitació de l'entrada i alguns es canvien les sabates i tot. Les aules tenien cortines i plantes i semblaven acabades de pintar. Tot esta net i endreçat i professors i alumnes anaven molt mudats.


Al final d'aquest passadis tenien les fotos dels viatges del projecte Comenius pels diferents països. Entre aquestes fotos n'hi havia moltes de les activitats que es van fer al nostre poble, al Priorat i a Barcelona,durant la seva estada entre nosaltres.


Ens van dir que s'ho van passar molt bé i també en guarden un bon record.
 Els va impactar el terreny tan montanyós, el poble tan petit en plena natura, i la llibertat que tenien quan passaven tot el dia a l'aire lliure pels carrers de La Bisbal.
 Ells viuen en una ciutat molt gran i industrial que fins ara sembla que no ha cuidat massa el seu entorn. Ara està canviant amb els diners que reben d'Europa.


El més bonic que hi ha a Czestochova es l'entorn del santuari de la Verge negra, Jasna Gora. Tot el pais i té una gran devoció i a cada cantonada es troba una església o un Sant Crist.


 La gran avinguda que hi mena es molt ampla i ben cuidada.


El que també abunda son les botigues de licors obertes les vint-i-quatre hores.


 Als polonesos els agrada molt la seva beguda per excelència, el vodka. No vam poder marxar d'allà sense beuren, .... o almenys fer-ho veure, perquè té 40º.
Nosaltres al sopar de trobada amb els pares i mestres que acollien als nostres fills, els vam portar ampolles de ratafia, moscatell i licor de crema catalana.

Sembla que també els va agradar.


Durant la nostra estada a Polònia vam visitar molts altres llocs. Entre ells Krakovia. Una ciutat molt maca i turística. El castell del fons el vam visitar i també al costar del riu Vistula es veu el nostre autocar.


El centre d'aquesta ciutat té una plaça enorme patrimoni de la Humanitat. A la dreta el grup de Turquia passejant-hi.


 També es patrimoni de la Humanitat una mina de sal que és tan gran que no es pot ni imaginar si no hi has estat.


I vam veure i fer moltes altres coses en una setmana plena d'actitvitats i emocions que seran difícils d'oblidar.


 Aquesta foto es de quan ens van venir a despedir els pares, nens i mestres d'acollida de Czestochowa.

 I per acabar una foto habitual quan vas pel mon.


 Que hi deuen pintar una samarreta del Barça i una bufanda del R. Madrid en aquesta parada de records de Polònia?
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada