dilluns, 18 d’abril de 2011

Setmana Santa a La Bisbal

Ahir vam celebrar el Diumenge de Rams.
Al matí vam anar al  davant de la Cooperativa a la Benedicció dels Rams. Allí la gent agafa brots d'olivera i alguns porten llorer. Els més petits porten palmes i palmons i els més grandets porten rams d'olivera guarnits.I després ens vam dirigir cap a l'església en processó a escoltar la missa.Al sortir de l'església els nens i nenes es mengen les llaminadures que porten penjades als seus rams.I la gent penja els brots de llorer i olivera beneïts a les baranes dels balcons.Quan jo era petita, i d'això ja fa quasi  quaranta anys ja portavem els rams d'olivera amb dolços penjats. Aleshores no portavem aquest tipus de dolços, que em sembla que no existien. Portaven uns caramels de sucre durs i molt bonics en forma de rosaris, cistellets i altres, i també galetes
I almenys en el meu cas em menjava les galetes i els adornos de sucre els guardavem d'un any per a l'altre fins l'últim any que portavem el ram, l'any de la Primera Comunió, als vuit o nou anys. Aquell any sí, aquell any ens ho menjavem tot. Però era tan vell i dolç que ja no era massa bo.
Ara parlem molt de crisi però en aquella època els nostres pares encara s'havien d'estrenyer més el cinturó que nosaltres ara.Per la tarda vam celebrar el Via Crucis pels carrers del poble. Les bestes més petites( aquí en diem "cucurulles") porten el pendó.
Pel que m'han dit aquesta processó no es fa a gaires pobles del Priorat.Les mitjanes porten la creu alta, la creu baixa i les llances.
I les més grans porten el pas del NatzaréAcompanyats de la gent van a  donar el tomb pel poble passant pel carrer de la Bassa i tornant pel de La Palma mentres el mossen llegeix les estacions del Via Crucis i la gent canta.Aquest és l'horari de les celebracions de tota la Setmana Santa a La Bisbal i als pobles del costat.El ViaCrucis de Divendres Sant al nostre poble és a les nou del matí. A l'horari està equivocat.
.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada