dimecres, 9 de novembre del 2011

Una mica de futbol

A partir d'unes fotos que m'han deixat, d'equips de futbol bisbalencs, m'he interessat una mica per la història del futbol a La Bisbal.

L'any 1924 es va fer el camp de futbol en una parcel·la de la Carrerada donada pels de cal Trucafort.
M'explicava el padrí que es va fer amb l'ajuda dels joves que ho van replanar amb la trigella, les polliganes, les mules i tots els estris que van necessitar deixats per la mateixa família dels Trucafort.

Al primer equip que hi va haver al poble, l'any 1925, hi jugaven entre altres el Gil (al mig de la foto dret), el Joan del Moreno, el Josep del Minguet, l'Adrian (el segon de l'esquerra dret),el Sisco l'Hostal, un tal Alfonso (parent de cal Miquel Mateu), el Basilio ( el Tomperris), el Joan del Cinto, el Joan (del Cafenou), el Salvador de cal Trucafort (el porter),el Joan del Morera i el Josep Mª de cal Trudes (el primer per la dreta plantat).
Aquests tres últims havien estudiat en col·legis de fora i com en sabien molt en van ensenyar als altres.

 Els jugadors tenien de quinze a vint-i-quatre anys.

 Quan anaven a jugar a futbol als pobles veïns  ho feien a peu passant per les dreceres i a vegades preneien alguna mula.

Anys més tard, quan van fer la carretera que va cap a Margalef van escapçar una mica el camp i a canvi els d'obres públiques els hi haguessin allargat però va coincidir amb una època en que no hi va haver massa afició al futbol i per manca d'interès el camp es va quedar així. 
A més a més com no hi jugava ningú la gent hi anava a buscar argila per a fer atobes per obrar les cases i es va omplir de clots.

A final dels anys quaranta va tornar la afició pel futbol al poble i es va tornar a arreglar el camp.
Durant aquells anys hi va haver un equip molt bo en el que hi jugaven molts joves del poble.
Els de la foto són:

De peus començant per l'esquerra:
el Mingo el Sargaire , el Celestí el Fèlix, el Pep de Manuel, el Pep Ambrós, un de Reus, el Toríbio el Serín, l'Apolinar, i el Nonito.
Davall d'aquests:
El Jaume el Marc, el Ramon de ca l'Escolà, l'Adelí el Poldo, el Salvador Salomó ( un porter de categoria) i el Manel de la Marina.
També hi jugaven el Josep Mª del Mingo el Flare, el Basiliet i el Miquel i el Josep de l'Ardévol.

Per jugar al camp dels altres pobles s'hi anava, jugadors i seguidors, dalt de la caixa d'algun camió del poble.

Al llarg dels anys hi ha hagut èpoques de tot.
Aquesta foto és de l'equip de La Bisbal al camp del Porrera l'any 1966.


Són d'esquerra a dreta començant per dalt:
El Juan Mari el Pep Frare, el Cantino i el Porrerano de La Palma, el Ramon del Bep, el Joan del Serín, el Joan del Marino ( que amb catorze anys ja jugava amb l'equip dels grans),el Joan del Gustina, el Ricardo l'Eulàlia, l'Enric del Serin, el Miquel de Sas, el Pep Manuel, el Nicanor del Teio, el Bienvenido i el Daniel del Teio.

Aquesta altra foto és de l'any 1967 durant la Festa Major.


Són el Pep Bonifaci, el Ramon del Bep, el Batiste, el Joan del Serín, el Jesús de Sas, el Joan Gustina, el Jaume el Marc que feia d'àrbit, el Miquel del Trudes, el Joan del Marino, el Salvador el Garbós i el Nicanor i el Daniel del Teio.
En aquesta foto en color ja s'aprecia que l'equip de La Bisbal sempre ha portat els colors del Barça ( no se qui ho va decidir així.
Els de Margalef portaven l'equipació de l'Àjax)

Aquesta és de l'any 1973.

Els jugadors son:
El porter el Daniel del Teio, el Ferran del Pep Teio, el Josep del Brígido, el Josep Mª Macià, el Pascual Rebull, el Ramon del Bep, l'Enric del Serín, el Joan del Marino, el Manuel del Modesto, el Josep Mª del Basilio i el Nicanor del Teio.

I per últim dos fotos del partit que van disputar durant la Festa Major de l'any 1975 els solters i els casats de l'època.
M'els han deixat el Joan del Marino i la Lola del Miquel Mateu i sabem que són del mateix any per la roba tan pintoresca de l'arbit, que era el Joan de la Flor.

Equip dels solters:


El Joan de la Flor, el Leonci de Reus, el Tano de la Palma, el Pascual, el Lluís del Joan del Quico, el Miquel del Ximet de Margalef, el Ferran del Pep Teio, la Flor, el Sergi del Puro ( 3 anys), el Josep Mª del Basilio, el Joan del Marino, la Montse la Flor (10 anys), l'Enric del Serín, el Josep del Benerando, l'Albert de Vinebre i la Mercè (4 anys).

Equip dels casats:

El Joan de la Flor, el Josep del Bonifaci, el Bertomeu del Teio, el Pio del Rebull, el Lluís de Damià, el Heribert, el Paco el Ramonet, el Jesús de Sas, el Joan del Serín, el Garbós, el Guillermo i el Pep Manuel.

 Van guanyar els solters per cinc (gols del Marino) a tres.




.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada